Nyheter

Släck… och tänd! GBIF-Sweden byter portal 14 november 2015.

Publicerat av GBIF-Sweden --

GBIF-Sweden släpper ny portal för sökning och nedladdning av biodiversitetsdata ur samlings- och observationsdatabaser i Sverige och övriga världen. I och med lanseringen av en moderniserad version av http://www.gbif.se knyter vi oss tätare till den internationella organisationen för fri och öppen tillgång till kvalificerade biodiversitetsdata. Vi erbjuder möjlighet till sökning i våra svenska databaser samt bland internationella datakällor med uppgifter om fynd gjorda i Sverige. Vi visar detaljerade översikter om  trender bland svenska biodiversitetsdata, länkar till svenska och internationella nyheter inom biodiversitetsinformatik och angränsande ämnen samt lämnar omfattande projektinformation. Välkommen att prova nya http://www.gbif.se

TDWG 2014 i Jönköping i regi av GBIF-Sweden

Publicerat av GBIF-Sweden --

27/10-1/11 2014 arrangeras den årligen återkommande TDWG-konferensen (Biodiversity Information Standards) på Elmia Conference Centre i Jönköping. Såväl en ett par workshops som TDWG:s styrelsemöte kommer också att äga rum på Riksmuseet dagarna innan.

Under konferensen kommer GBIF-Sweden tillsammans med TDWG, Destination Jönköping ch Elmia att erbjuda en veckas presentationer, workshops och möten med olika ”Interest Groups” kring biodiversitetsinformatik. Förra årets möte var förlagt till Florens, och åren närmast dessförinnan har man hållit till i städer som Beijing och New Orleans.

Runt 200 deltagare från hela världen väntas delta, varav en betydande grupp från Naturhistoriska riksmuseet.

Mer information och möjlighet till online-registrering finns på http://www.tdwg.org/conference2014/.

Länk
http://www.tdwg.org/conference2014/

Gör-det-själv för GBIF-portalbygge

Publicerat av GBIF-Sweden --

GBIF-Sweden kommer inom kort att lansera en helt ny portal för utsökning av svenska biodiversitetsdata och med ny struktur för information om och i anslutning till GBIF och andra initiativ för biodiversitetsinformatik.

Det är från och med nu möjligt för alla att ladda ner den öppna kod som portalens olika komponenter bygger på via https://github.com/GBIF-Sweden, och att därigenom skapa sin egen dataportal.

Lanseringen av nya GBIF-Sweden sker under förhösten 2014.

Länk
https://github.com/GBIF-Sweden

Ny GBIF-portal provas

Publicerat av GBIF-Sweden --

Under 2014 lanserar GBIF-Sweden en helt omgjord portal för sökning och nedladdning av data samt med information om projektet och dess roll i internationellt perspektiv. Från början av juni 2014 finns portalens sökfunktion tillgänglig för utprovning på http://gbif.naturfynd.se/#/form (med mjukvarukodningen tillgänglig på https://github.com/GBIF-Sweden/). Tills vidare finns även den äldre svenska GBIF-portalen (http://gbif.se)i drift parallellt med den kommande.

Den vidare utvecklingen av sökmöjligheter såväl som innehåll i övrigt bygger på interaktionen med portalens användare varför synpunkter tacksamt mottages på gbif@nrm.se.

Länkar
http://gbif.naturfynd.se/#/form
https://github.com/GBIF-Sweden/
http://gbif.se
gbif@nrm.se